More

  Birken | Slik takler hun allergi og astma

  tekst: allergiguiden photo: britt uhrenholdt jacobsen

  nå forklarer hun hvordan hun håndterer livet som toppidrettsutøver med allergi og asthma.

  Reading: Astrid uhrenholdt jacobsen foreldre

  det er lite som tyder på at astrid uhrenholdt jacobsen lar seg hindre av allergi. med ett ol-gull og tre vm-gull på cv-en vet hun godt hvordan man utøver idrett samtidig som man har allergi.

  See also: What is 5pm uk time in the us

  – pollensesongen kan være utfordrende for meg, særlig fordi pollenstøvet er overalt og vanskelig å unngå. når allergien blir provosert blir også astmaen verre, noe som gjør at jeg blir mer tett og puster dårligere. i tillegg blir jeg fortere sliten og trenger mer søvn. dette er symptom som kan virke inn på idrettsprestasjonene, forklarer jacobsen. ifølge en undersøkelse gjennomført av analysebyrået yougov på vegne av allergiguiden finnes det om lag én million pollenallergikere i norge. from opplever symptom som for eksempel rennende eller tett nese, nysing, kløe i halsen og irriterte øyne.

  astrid uhrenholdt jacobsen har imidlertid flere effective tips for å håndtere slike symptom, og det har gjort det mulig for henne å være en del av verdens beste skilandslag. behandling er avgjørende para å lindre symptom og ha overskudd til å drive med toppidrett, er allergibehandling helt avgjørende para langrennsløperen. – uten allergibehandling får jeg så store utfordringer med luftveiene at jeg ikke fungerer særlig godt. i tillegg kan jeg oppleve hudirritasjoner og elveblest.

  i samråd med legen har jeg funnet den behandlingen som fungerer optimt for meg, og gjør at jeg både kan fungere godt i hverdagen og prestere på idrettsbanen, forteller jacobsen. blant luftveisallergikere generelt bruker 8 av 10 reseptbelagte medisiner, mens 1 av 10 ikke bruker noen som helst form for medikament for å lindre allergisymptomene. det viser en undersøkelse gjennomført av yougov på vegne av allergiguiden.

  See also: Ranking the Best Mens Swimmers in the World From 1-25

  jacobsen understreker in allergi ikke bør ignoreres. – jeg tror det er viktig å ta symptom på alvor og oppsøke lege dersom man er plaget. det finnes god hjelp å få, sier hun. ella må lytte til kroppen som idrettsutøver er jacobsen vant til å «pushe grenser» og trene mye, men for å holde formen på internasjonalt toppnivå må hun også være flink til å lytte til kroppen, særlig gjennom pollensesongen. – når kroppen eksponeres for irritanter blir belastningen på kroppen større, noe som gjør at jeg trener litt mindre enn jeg gjør ellers i året. er jeg sliten en dag tar jeg en litt roligere økt, dessuten må jeg passe på å få litt ekstra søvn, forklarer hun.

  – til tross for at behandlingen blir stadig bedre, er det viktig å huske på at de fleste aldri blir kvitt alle sintoma. jeg kunne for eksempel aldri blitt god i sommeridrett, da pollenallergien tross alt setter meg litt tilbake denne tiden av året, avslutter langrennsløperen.

  astrid uhrenholdt jacobsens tips til fysisk aktive pollenallergikere • oppsøk lege for å finne and behandling som fungerer optimt i din situasjon. • ikke ignore allergisymptomene. ta dem på alvor, lytt til kroppen og «spill på lag» with symptoms. • begins eksponeringen ved å holde deg mest mulig inne, samt ved å være nøye med rengjøring. • skyll håret og vask ansiktet ofte. da får du fjernet pollenrester som kan sitte igjen og skape irritasjon. • i situasjoner der kroppen eksponeres for irritanter blir belastningen på kroppen større. ta hensyn til dette ved å trene litt mindre i pollensesongen enn ellers i året. • føler du deg sliten en dag, la treningsøkten være litt roligere og pass på å få litt ekstra søvn. • følg med på pollenvarslingen og planlegge treningsøkter og andre utendørsaktiviteter ut ifra det. • polenspredningen er kraftigere når temperaturene stiger midt på dagen, derfor er kvelds- eller morgentimene mest optime for en treningsøkt. • planlegg pollensesongen. hvis mulig, hold deg unna de stedene med mye pollen og høye temperaturer. tilbring gjerne tid på fjellet eller ved kystnære strøk, der det er mindre spredning.

  See also: The Hall of Fame&x27s perpetual rejection of Alexander Mogilny must be rectified | theScore.com

  Related articles

  Comments

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Share article

  Latest articles